12.7.2012

Mitä muotoilu on?

Kun tapaa tuttuja tai uusia ihmisiä ja he kysyvät mitä opiskelen, vastaan että opiskelen muotoilua. He katsovat minua aina sama ihmettelevä ilme kasvoillaan ja kysyvät sitten "Mikä susta sitten niinku tulee kun sä valmistut?". Vastaus on aina sama; muotoilija. Kun tämä ihmettelevä ilme ei vieläkän ole kadonnut mihinkään, lisään "...siis tuotesuunnittelua ja sellaista.". Vastaus on tähän yleensä "Ahaa, sä siis päätät minkä värinen tai muotonen joku tuote on.". Tässä vaiheessa keskustelu yleensä kääntyy muihin aiheisiin.

Huomaan olevani osasyyllinen siihen että ihmiset ympärilläni eivät tiedä mitä muotoilu on, tai mitä muotoilijan työnkuvaan kuuluu. Kun ystävät ja muut selittävät kuinka he joutuvat kirjoittamaan monen sivun esseitä joka viikko, tekemään eri tutkimustöitä ja lukemaan tieteitä, tunnen itseni aika tyhmäksi kun alan miettimään mitä itse olen koulussa tehnyt. Eilen tein taas kuten olen aika usein tehnyt; vähättelin koulutustani. "Jaa-a, te luette psykologiaa ja tekniikkaa.. Mä leikin puupalikoilla ja piirtelen kuvia.".
Valitettavasti useimmat eivät ymmärrä että vitsailen, vaan katsovat säälien ja suunnilleen taputtavat olkapäätäni sanoen "No täytyyhän olla jotain mitä sä osaat tehdä.. ". Tämäkin keskustelu yleensä päätty tähän.



Mutta mitä muotoilu oikeasti on? Uskallan nimittäin väittää että se sisältää paljon enemmän kuin jonkun tuotteen ulkonäön. Ja kun lisäksi sanon että olen suuntautunut puu- ja kalustemuotoiluun, niin ei, se ei ole sama kuin puusepäntyö.


Muotoilija voi työskennellä itsenäisesti, tiimissä muiden muotoilijoiden tai vaikka insinöörien kanssa, freelancerina ja myöskin yrittäjänä. Toki muitakin vaihtoehtoja on. Muotoilussa ehkä keskeisin asia on juuri jonkun tuotteen ulkonäkö ja käytettävyys, mutta tähän sisältyy myös ergonomia, materiaalien valinta ja käyttö, tuotantomenetelmät, kohderyhmien huomioon ottaminen, eri standardit ja "säännöt".. Tuotteessa täytyy myös olla jotakin erikoista, jotakin mikä erottaa sen kilpailijoiden tuotteista, ja jotakin mikä herättää kuluttajan huomion. On se sitten tuotteen nimi, slogan, käyttötarkoitus, jonkinlainen tarina, imago.. joku nämäkin asiat keksii, ja muotoilijan osa on tässä tärkeä. Tuote tarvitsee myös pakkauksen joka erottuu edukseen kaupan hyllyltä, mahdollisesti myös "kylkiäisiä" ja mainontaa. Tuotteen tai tuoteperheen ympärille luodaan konsepti, joka sisältää myös graafisen ilmeen ja markkinoinnin. Tässä vaiheessa mietitään myös ympäristöasioita, trendejä ja kuluttajan tarpeita.

Muotoilijan ei tarvitse tehdä töitä pelkästään tuotteiden kanssa, vaan nykyään puhutaan myös plavelusuunnittelusta. Tämä voi esimerkiksi olla yrityksen ilmeen ja imagon parantaminen ja päivittäminen seuraavalle tasolle, jotta se pysyisi kilpailukykyisenä.

Muotoilija voi myös työskennellä graafisena suunnittelijana, sisustussuunnittelijana tai vaikka valokuvaajana. Tämä tietysti riippuu paljon omasta kiinnostuksesta ja on pitkälti itsestä kiinni kuinka paljon haluaa oppia.
Näihin työtehtäviin minä olen saanut valmiudet koulun ja itsenäisen työn kautta. Haluan myös oppia enemmän, ja tällä hetkellä graafinen suunnittelu ja erityisesti www-sivustot ovat se mikä kiinnostaa eniten. Minun ei siis pitäisi vähätellä koulutustani, sillä pystyn työskentelemään monen eri projektin parissa ja katsoa tuotteita ja palveluita monelta eri kantilta niiden kehittämiseen ja parantamiseen.
Eli tämmöinen minusta tulee kun valmistun.




Katso ympärillesi. Kaikki mitä näet on muotoilua, tavalla tai toisella.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti